kukka%20lila.jpgKun lukee tekstiä, joka on kirjoitettu hyvin ja huolella, voi vain ihastella toisten taitoa kirjoittaa vaikeista aiheista selkeästi ja informatiivisesti. Samalla tuskailen, että miten löydän tästä oman kieleni. Etsin koko ajan pakollisia sanoa. Tänään etsin hästägejä. Mitä sanoja ja sanontoja tulee käyttää, jotta puhumme samasta asiasta? On mielenkiintoista lukea tekstejä ja sen jälkeen vain muhitella, että niistä sanoista tulee osa omaa sanastoani. Joistain sanoista tulee, joistain ei tule.

Samalla lailla opiskellessani vierasta kieltä, pitkään on sellainen olo, että nämä ovat vain vieraita sanoja, joita yrittää ladella peräkkäin. Yhtäkkiä sanat alkavatkin elämään. Niitä löytää lauseina suustaan. Niitä kuulee laulujen sanoista. Pikkuhiljaa ymmärtää.

Opettelen itselleni etäisiä ammatillisia sanoa, jotka ovat ihan suomenkielisiä perussanoja. Silti sanoilla on merkityksiä, joiden vivahteet ne ihmiset tietävät, jotka ovat pyöritelleet niitä pitkään. Helpoimmin sen huomaa, kun käyttää sanaa väärin. Silloin huomaa, että käyttämäni sanan vivahde on väärä, vanhanaikainen tai jopa sopimaton. Usein vivahde viittaa hieman eri asiaan, eri tulkintaan alkuperäisestä. Tällöin voin vain nöyrtyä ja opetella. Tai oikeastaan odottaa, että sanojen vivahteet ovat muuttuneet myös itselleni arkipäivän sanoiksi.