Atollisaari Etelä-Kiinanmerellä on nähty, koettu ja sukellettu. Kotakinabalulta runsaan tunnin lennon (rahtikoneella!) päässä oleva pikkusaari oli kyllä leppoisa kokemus. Keski-ikäisten valkonaamojen ja saman ikäisten kiinlaisten paikka se tuntui olevan. Hinnalla lienee tähän vaikutusta.

1635345.jpg
Kota Kinabalun lentokentällä kohti omaa pikku konettamme

Mutta mitä saarella sitten oli? Itse saarella kohtasin kaksi kissaa, pelokkaita rapuja, ystävälliisiä ihmisiä ja usein ruokaa, välipalat parhaita. Nettiyhteys toimi ajoittain ja hitaasti. Resortti toimi mielestämme loistavasti, siististi ja lämpöuima-allas virkisti kehoa ja mieltä.

Sukeltaminen oli erilaista. Ikinä aiemmin en ollut ollut suurten eläinten jahdissa, joten syvässä suuressa sinisessä lilluminen vaati hermoja. Sukellusten profiili oli 20 minuuttia sinistä varjojen metsästystä ja loput sitten korallien ihailua. L.L. on paikka, jonne tullaan katsomaa suuria asioita. Erityisesti haista vasarahait ovat siellä mahdollisia. Myös Mantoja eli paholaisrauskuja asustelee lähistöllä. Siinä ei sitten kivat pikku kilpikonnat tai mureenat lämmitä, jos näitä suuruuksia ei näy. Suurta valtataistelua käytiin jopa suuren sinisen ja varman, mutta ei niin suur-mahdollisen seinäsukelluksen välillä. Hohhoijaa. No lopputulos ei tyydyttänyt kaikkia, vaan pettyneet ilmeet eivät helpottuneet vaikka manta poikasensa kanssa ui editsemme. Se ei ollut suuri vasarapää. Mutta innokkaimmat lupasivat tulla uudestaan huhtikuussa, jolloin on varmimmin vasarahailaumat menevät Layang Layangin ohi.

Mutta vasarahaita nähtiin. Jotkut näkivät jopa lauman niitä. Lisäksi pygmipaholaisrauskuja ja ihan paholaisrauskujakin. Myös harmaita riuttahaita ja white tip reef shark:ja oli nähtävissä runsaasti. Elikkäs minunkin ensimmäiset kohtaamiseni hain kanssa tuli käytyä. Lisäksi meitä tarkkaili kaksi tonnikalaa hyvin tarkasti arvioiden. Ehkä he miettivät puolestaan, miten saisivat meidät purkkin. Sukellusyksityiskohdat kirjaan myöhemmin, kun nyt on niin pimeään, eikä hyttysten takia voi pitää valoja päällä...

1635351.jpg
Kunnon resortti, kuuma uima-allas ja meri kymmenen metrin päässä.
Toiseen suuntaan ehkä jopa sata metriä...

Missä siis nyt olen? Siitä ja muista kokemuksista enemmän ensi kerralla.