The Black Swan -elokuva oli kyllä hyvin tehty elämys. Täytyy sanoa, että sohvalla kiemurtelin ja ahdistuin, kun katsoin elokuvan tarinan etenemistä. Kun joutsenlampeen pitää saada oikeaa tunnetta, välittyi tv-ruudun läpi moninkertainen määrä tunteita. Jopa niin, että elokuvan loppuessa katsoi vain nimiä, ja huokasi onnellisena elokuvan loppuneen.

Taidetta arvioitaessa tuntuu tunne olevan lähes ainut asia, jolla on väliä. En väitä, että taide olisi huonoa, jos minä en tunne jotain. Silloin uskon sen kolahtavan jollekin toiselle. Väitän, että tunteella on väliä, vaikka se olisi aivan järkyttävän negatiivista. Ymmärrän, miksi joutsenlammen mustan joutsenen piti olla erilainen kuin valkoisen. Ymmärrän, että intohimo parhaimmillaan näkyy ja välittyy yleisöön käden liikkein ja jalan suoristuksin. Ero on hiuksenhieno, mutta kun pääsee todelliseen esitykseen, joka lähentelee hurmosta, sen kyllä huomaa. Sitä en osaa sanoa, voiko sen jokainen kokea. Haluaisin uskoa, että perusinhimillisiin tunteisiin jokaisella (terveellä) ihmisellä on eläytymiskykyä.

Elokuvan ei tarvitse olla taidetta, eikä taiteenkaan sitä aina. Myös viihtyminen ja elämänilon tukeminen ovat tärkeitä ihmisen arjessa. Liian usein negatiivisuus, ahdistus ja tylsistyminen tekevät pahaa. Silloin kaipaa vain iloa pirskahtelevia lämpöisiä asioita. Joskus kuitenkin oman elämän keskelle on hyvä tuoda empatian välityksellä toisten kokemuksia, toisten maailmaa ja näkemystä siitä, että asiat voisivat olla paremmin tai huonommin. Perspektiivin saaminen omaan elämään on tärkeää. Paikalleen jumittuminen ei tee kenellekään hyvää. Silloin alkaa vielä luulla olevansa oikeassa ja pahimmillaan muita parempi.

Miksi Musta joutsen aiheutti tällaisen ajatuksenjuoksun? Taistelu paremmuudesta, taistelu täydellisyydestä, joka vaatii epätäydellisyyttä, itsensä hyväksyminen ja se, että uskaltaa elää oikeaa elämää, ovat niitä teemoja, jotka minulle nousivat. En voi ymmärtää, millaista olisi elää elämää balettitanssijana, koska elämä on minusta riittävän vaikeaa näinkin.

Hyvä ja ahdistava elokuva. Suositan, mutten herkkähermoisille.