Tajusin juuri, etten ole lainkaan lokannut tänne kesän sukelluksia. Nyt rupean niitä hiljalleen kokoamaan tänne. Kuvia  ja sukelluksia lisään enemmän myöhemmin.

2092416.jpg
Etelä-Kiinan meri

Sukellus 68
Kesto: 0:43
Syvyys: 23,5
Paikka: Layang Layang, The wreck point, 29.5.
Hieman väsyneenä oli aloitettava sukellusurakka. Matkaa oli tehty jo pari vuorokautta, ja lopulta päästy Etelä-Kiinan meren pienelle atollille. Sukelluksen aluksi näytti aika perinteiselta (vrt. Egypti), mutta sitten alkoi näkyä kaukana kaikkea kivaa. Alla meni pienehkö white tip shar. Ensimmäinen hai, minkä olen koskaan nähnyt.

Sukellus 69
Kesto: 0:47
Syvyys: 25,6
Paikka: LL, The Point -> Gorgonian garden 29.5.
Tällä kertaa nähtiin 3 white tip sharkia (en tiedä suomenkielistä nimeä) ja kilpparin.

Sukellus 70
Kesto: 0:39
Syvyys: 29,3
Paikka: LL, The Point
Oltiin tosi usein The Pointin luona, koska tarkoituksenna oli nähdä vasarahaita, ja siellä niiden näkemiseen oli parhain mahdollisuus. Samalla lennolla tulleista ihmisistä muodostui porukka, jolla aina sukelsimme. Tässä porukassa muutama oli tullut vain ja ainoastaan katsomaan vasarahaita. Se oli välillä kivaa ja välillä hyvin rasittavaa. Tällä sukelluksella toive toteutui.
Aluksi vieressämme ui pitkään metrin pituinen tonnikala. Se kierteli ja kaarteli ympärillämme irvistäen hampaillaan ja katsoen hämmentyneenä meitä. Sen mentyä pois kaukaa lähestyi vasarahai. Se pääsi niin lähelle, että jopa minä sen tunnistin. Se ei kuitenkaan innostunut meistä, vaan kaarsi hyvin pian pois. Mutta näinpä vasarahain!

Sukellus 71.
Kesto: 0:48
Syvyys: 26,5
Paikka: LL, Wrasse Strip, 30.5.
Sukelluksista puolet käytettiin syvässä sinisessä. Siellä odoteltiin mahdollisia isoja näkyjä, mutta todellisuudessa suurin nähtävyys olivat poukkoilevat kanssasukeltajat ja toisten ilmakuplat. Loppupuolet mentiin atollin koralleja katsomaan. Siellä näkyikin sitten niitä pieni erikoisuuksia, jotka näyttivät osittain tutuilta ja osittain aivan uudelta. Tutut mureenat ja kalat olivat vain värikkäämpiä ja eri tavalla muotoutuneita kuin Punaisessa meressä. Tällä sukelluksella näimme: Yellow spotted scorpion fish, Moray eel

2092408.jpg
Leikkiä kuplien kanssa suuria odotellesa

Sukellus 72.
Kesto: 0:49
Syvyys: 19,2
Paikka: LL, Mid Reef
Tämä sukellus oli kyllä unelma. Kamera oli tällä kertaa mukana. Kilpikonnan lisäksi nähtiin hyvin hämärästi syvällä "lentäneet" pygmy devil ray lauman jäsenet. Lopuksi yksi iso devil ray tuli kohti, väisti ja tuli uudelleen kohti, kunnes ui pois.

2094557.jpg
Väistämisen jälkeen