On siitä varmaan lähemmäs kaksi vuotta, kun viimeeksi olin Hanko divingin veneellä sukeltamassa. Mihinköhän se viime kesä katosi... Omistaja oli vaihtunut ja sukelluskeskus muuttunut. Niin ja välipalaleivät suuretuneet roimasti. Vene oli kuitenkin vanha tuttu ja niin oli miltei kohteetkin.

Sukellus 112.
Paikka: Hauensuolen kaapelihylky
Syvyys: 16,8
Aika: 0:39
Pinnan päällä: Olipa lämpöistä ja olipa sähellystä. Liian monta sukeltajaa pikku veneellä, joilla ei ole oikein tietoa miten toimia. Ja sitten vaan veteen.
Pinna alla: Kun oikea köysi löytyi, niin olihan se mukava tavata vanha kunnon kaapelihylky uudelleen. Tuntui kuin se olisi kääntynyt, mutta ei kait sentään. Muisti vaan ei ihan kaikkea säilytä. Kierreltiin hylkyä aika huonossa näkyvyydessä, kun sukeltajat pöllyttivät levää, joka pimensi koko paikan. Kori löydettiin ja kolme kertaa kierrettiin. Sitten näkyvyys huononi ja parini hetkellisesti nousi liiaksi. Päätettiin jatkaa turvallisen kallion reunaa takaisin ja tutkiskella maisemia. Nähtiinkin lopuksi kiva iso kala. Väitän sitä jälleen mateeksi, ehkä joskus se vielä osuu oikeaan. :)

Sukellus 113.
Paikka: Gustavsvärn
Syvyys: 15,5
Aika: 0:45
Pinnan alla: Sukellus oli tosi mukava ja selkeä. Mentiin saaren reunaa ensin etelään ja sitten takaisin pohjoiseen. Syvällä oli makeita kivikasamuodostelmia ja niistä syntyi hienoja seinämiä koloineen. Käännöspisteessä olisi voinut nähdä hylsyjä, mutta milläs löydät, kun et tiedä oikein mitä etsiä. Vieläkään en muistanut kysyä, että minkänäköisiä niiden pitäisi olla. Lisäksi oli paljon pikkukaloja. Tosi kiva sukellus.

1248191576_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sukellus 114.
Paikka: Kråkudden, Hangon länsipuolella
Syvyys: 11.3
Aika: 0:45
Pinnan päällä: Tuulinen päivä pakotti luopumaan kaikista aiemmista suunnitelmista ja etsimään suojaisampaa kohdetta. Tänne päädyttiin ja olikin kiva sukellella paikassa, jota ei aiemmin tunne. Toki olisi ollut kiva nähdä keulis, mutta ei nyt sitten tällä kertaa. Lainattu regusettini alkoi myös vuotaa ei hyvästä kohtaa, joten jouduimme odottamaan aina toisten nousua. Tämä pidensi vähän päivää, mutta saipahan autella muita lähtijöitä.
Pinnan alla: Tää oli haastava paikka siksi, kun mitään selkeää kohdetta ei ollut. Paikalla oli pari veneenraatoa ja jyrkänne. Lähdimme parini kanssa etsimään jyrkännettä. Pitkään harhailimme siellä päin, minne oli ohjattu, mutta jyrkännettä ei sieltä löytynyt. Sen sijaan upean iso kampela ja kilkki. Jyrkänne löytyi ns. kotimatkalla ja olikin vaikea hylätä se, vaikka sovittu aika loppui. Kiireen vilkkaa turvapysähdys ja pintaan.

Sukellus 115.
Paikka: Kråkudden, Hangon länsipuolella
Syvyys: 14,9
Aika: 0:43
Pinnan alla: Jyrkänne kunnolla, vaikkei neljäänkymppiin mentykään. Iso "made", joka ei meidän kuvaamisesta häiriintynyt. Tämä sukellus oli varsinainen navigointisukellus. Puoli välissä tajusin, jotain pientä kompassi käytöstä. Olimme päättäneet yrittää löytää yhden veneen raadon. Navigoimme lähelle venettä ja nousimme pintaan. Meillä oli vielä tovi aikaa, joten suunnistimme kohti saaren sitä osaa, jossa veneen oletettiin olevan. Mitään ei kuitenkaan näkynyt ja käännyimme ja palasimme vähän eri reittiä. Yhtäkkiä vene oli edessämme ja niin myös oman paattimme ankkuri. Ankkuri metrin päässä veneestä. Sitä pitkin olikin sitten mukava nousta pintaa: Tiesi ainakin missä oli.

Viikonloppu Hangossa oli oikein mukava. Kouluttajan avecina olo vaati kärsivällisyyttä, mutta pääsinpähän uimaan Hangon laguuniin. Onneksi ehdin ajoissa, koska aowd-kurssin sukellusten päättymistä odotellessa paikalle tuli peseytymään purjehtijamies, joka ei sitten vaatteillaan ylpeillyt. Nakuna siinä jutteli ja kehuskeli veneellään. Näin Hangossa. Illan kuitenkin kruunasi pizza ja pari olutta, jotka maistuivat odotetun herkullisille.