Tänään jouduin työni takia olemaan rannalla, kun kaikki muut menivät sukeltamaan. Se oli kyllä hyvin vaikeaa, vaikka ilma olikin aivan kauhea. Toisaalta kyllähän sitä kuivapuvussa varmaan pysyi kaikkein kuivimpana. Joten palelin rannalla ja olin yltiöinnokas avustaja, jota muut hätistelivät pois.

Mutta syy oli se, että yritimme puhdistaa kaivopuiston rantaa kaikesta törkystä, mitä sinne oli vahingossa tai hyvin tahallaan heitetty. En usko, että kukaan on viittä kännykkäänsä ja yhtä täysinäistä kuohuviinipulloa sinne tahallaan heittänyt. Mutta parista pyörästä, yhdestä kaupunkipyörästä ja kymmenistä kaljapulloista en niinkään ole varma. Nämä siis löytyivät veden pohjasta viidenkymmenen metrin säteellä rannasta. Myös rannalta löytyi, vaikka mitä, mutta noihin pulloihin sekin erityisesti keskittyi.

Onko tästä hyötyä? No ainakin paikalliset veneilijät odottavat joka vuosi, että alue puhdistetaan. Eihän sille mitään voi, jos asia tipahtaa veneestä veteen ja uppoaa. Mutta sille, mitä sinne heittää, upottaa ja piilottaa voi jo paljon. On kyllä ollut opettavaista nähdä, mitä kaikkea pohjasta ympäri Eurooppaa on löytynyt. Poissa silmistä, poissa mielestä on varmasti monelle ratkaisu, mutta näkymättömyys ei silti takaa, etteivätkö ne vaikuttaisi johonkin jollain tavalla.

Kuvia tapahtumasta.