Halusin pienenä tai keskisuurena lähetystyöhön. Luin noin kaksitoista-vuotiaana kirjan, joka kertoi ikäisestäni tytöstä, jonka sisko oli kihloissa. Tarinasta muistan vain sen, että isosiskon kihlaus purkautui, koska pariskunnan toinen osapuoli sai kutsun lähetystyöhön. Se oli romanttista lähetystyön kannalt, mutta toisaalta jo silloin mietin, oliko se ihan oikeasti tarkoitettu niin...

Myrkkypuun siemen koskettaa monin tavoin, mutta juuri siksi. - Onko Jumalan tahto sittenkään se, että teemme oman perheemme sairaaksi ja/tai tuhoamme ympäröivän kulttuurin? Kirjassa miehen kutsu on niin voimakas tai syyllisyys niin suuri, että hän vie perheensä 'pimeään' Afrikkaan tarkoituksena kastaa kaikki lapsen upottamalla läheisessä joessa. Hän ei halua oppia uudesta kulttuurista mitään, eikä kuulla mitä kylän viisailla ihmisillä on sanottavaa. Hänen oma sanomansa on liian suuri.  Siitä syystä hän tekee isoja virheitä, jotka koskevat häntä itseään, hänen perhettään ja ennen kaikkea hänen rakasta sanomaansa.

Kirja kuvaa tarinaa vaimon ja neljän tyttären kautta. Tarina kertoo uskosta ja Afrikasta. Ja kirja kertoo paljon. En ennen ymmärtänyt, miksi Afrikka tai useimmat sen maat voivat olla niin jäljessä muusta maailmasta, mutta kirjan luettuani ymmärrän. Vika on suurelta osin meissä auttajissa: Me olemme avullamme pilanneet paljon hyvää. Toki historia kertoo meille todellisista riistäjistä, mutta että ne hyvätkin ovat saaneet pahaa aikaan. Se on aina tosi rasittavaa!

Afrikan maanperä on niin omanlaisessa. Sinne ei sovi välimerellinen tai lauhkean ilman alan viljely, sinne sopii afrikkalainen viljelytapa. Mutta sinne on viety kaupunkimalli, hallitusmuoto, ehkäisy ja rokotteet ilman, että ihmisiltä on kysytty, mitä he haluavat. Liian nopeasti tuotuna hyvätkin asiat muuttuvat huonoiksi. Edes demokratia ei synny pakottamalla, entä sitten uhkaamalla?

Tarinan sisaret ovat kuin ketkä tahansa. He löytävät erilaiset paikkansa ja näkevät historia sekä nykyisyyden tapahtumat omien näkökulmiensa kautta: Eivätkä he enää osaa keskustella.

Viisaus on usein piilossa, mutta tämä kirja avaa silmät! Lue tämä kirja!