Meillä on töissä aikeena tehdä eräänlainen kunnollinen työn kartoitus: mitä kaikkea työhön tässä kaupungissa kuuluu ja mitä ylipäätänsä tehdään? Ennen kaikkea miksi. Mutta nyt on jo suuressa ja hyvin monipuolisessa työyhteisössä törmätty jo siihen, että millä tavoin asioista puhutaan. Ja mistä puhutaan kun puhutaan esimerkiksi kartoittamisesta.

Entä jos puhutaankin kotona. Sanon tulevani kotiin noin viideltä: tarkoittaako se tasan viideltä, varttia ennen vai jälkeen. Voiko se missään tapauksessa tarkoittaa kuudelta... Kuinka tarkkoja ollaan. Usein huomaan puhuvani ympäripyöreästi, mutta toinen ihminen voi ottaakin se tarkemmin. Kellä silloin on vastuu?

Opinnäytetyössäni joudun puhumaan eri ihmisten keksimillä käsitteillä. Joudun opettelemaan eri ihmisten näkemyksiä helpoista tai vaikeista sanoista. Eikä voi olla ihmettelemättä, miten yksinkertaisista asioista saadaankin monimutkaisia... Toisaalta tällaisissa sanakiemuroissa oppii ymmärtämään, kuinka eri tavoin ihmiset voivatkaa eri asioita nähdä, kuulla tai ymmärtää. Ehkä tämä opettaa jotakin ihmisestä...