Terveiset Raumalta, jonne päätimme yhtäkkiä lähteä loman viimeiksi päiviksi. Miksi Raumalle? Paikka, jossa kumpikaan ei ollut koskaan käynyt, houkutti katsomaan vanhaa kaupunkiaan. Pitsiviikot olivat lopuillaan ja mietin kyllä, että onko kyseessä suomalainen 60-luvulla rakennettu laattakylä oikeasti. Ja onko siellä mitään nähtävää... Ennakkoluuloiseksi olen ryhtynyt.

Totuus oli toisenlainen. Kaupunki viehätytti heti ensi silmäyksellä, vaikka päätimme säästää puutalot myöhemmälle. Jopa uusi keskusta vaikutti sympaattiselta. Saimme edullista kebabia ja saimme herttaisen huoneemme Haus Annasta, jota voin helposti suositella.

Hauskaksi matka tuli yllättävällä keksinnöllä lähteä katsomaan naisten superpesistä: Rauman Lukko - Siilinjärven Pesis, Siipe. Ensimmäinen jakso oli Rauman näytöstä, jossa katsojana anosi säälipisteitä Siipelle. Toinen jakso lähtikin yllättäen käyntiin Siipen spurtilla, jolloin vanhempia ja sukulaisia pursuavassa yleisössä kuohahti kerran jos toisenkin. Myös draamaa oli kentällä, kun tuomari ei tuominnut oikein pariin otteeseen. Hiljalleen kuitenkin Lukon naiset saivat pelinsä jälleen kulkemaan ja Siipe hävisi selkein numeroin. Hauskaa oli olla lämpöisenä päivänä katsomassa yllättävän jännäksi käyvää peliä, jolla oli selkeästi raumalaisille merkitystä.

Toinen katsaus keskustaan hyväili silmää. Vanha keskusta oli vaan niin kaunis. Harmillista oli kuitenkin, että sunnuntai-iltana lähes kaikki olivat kiinni, eikä ruokaakaan meinannut saada mistään, ainakaan puukortteleista. Onneksi Mr Jones oli auki ja saimme illallisemme. Mojitoa ei myöskään tarjoiltu, koska jäänmurskakone oli kiinni. Paikka oli kuitenkin suosittu, joten illanviettopaikaksi ihan mukiinmenevä.

Haus Annan aamiaisen jälkeen lähdimme kiertelemään Unescon maailmanperintökohdetta uusin silmin. Kävimme fransiskaanien rakennuttamassa kirkossa, kävelimme yllättävän leveitä mukulakivikatuja pitkin ja kurkimme talojen pihoille. Kävimme FormArt-galleriassa, jossa oli koskettavia taideteoksia ja innokkaan ystävällinen paikallinen taiteilija, joka esitteli työpajaa tarkemmin. Raumalla on ilmeisesti hyvin aktiivista taide-elämää, joka innoitti kyllä lämpivyydellään.

Lisää kiertelyä, tuoreita munkkeja ja vesitornissa piipahtaminen näyttivät meille, kuinka ystävllisiä raumalaiset ovat ja, kuinka he tykkäävät kertoa meille tarinoita.