sininen%20kukka.jpgEilen kirjoitin ajatuksiani äitini omaishoitajuudesta. Sitä pähkäillessä jäin miettimään, miten tämän maan vanhustenhuolto saadaan hoidettua ylipäätänsä ja niin, että se olisi inhimillistä. Ymmärrän, että hoito kotona on ensiarvoista ja monen toiveissa. Ensisijaisesti kai siksi, että sitä pidetään halvempana vaihtoehtona. Ilkeä minäni miettii myös, että kotona elinaika saattaa olla lyhyempi, kun ruokavalio ei ole ihanteellinen ja kotona sattuu enemmän onnettomuuksia. Mutta ainakaan minulla ei ole tietoa, että hoito olisi (yhteiskunnalle) kalliimpaa kotioloissa.

Joten on syytä miettiä, miten elämä kotona mahdollistuisi parhaiten. Nyt jo on käynyt ilmi, että kotiin on saatavissa palveluita, härpäkkeitä ja hätäapua. Hoidossa huomioidaan ensisijaisesti huonokuntoisemman mukaan. Selvitetään, miten hoidettava saadaan asiallisesti hoidettua kotona. Tähän olen ymmärtänyt, että on saatavissa erilaisia ammattilaisia. Kuulostaa hyvältä.

Eilinen huoleni jäi kuitenkin vaivaamaan ja sain kehitettyä ajatuksen, joka on tuttu monelle, jolla on monta vaivaa. Moni valittelee, että kun on monta eri erikoislääkäriä, ei kukaan ole halukas ottamaan vastuulleen koko ihmistä. Monisairaan kanssa usein tarvitseekin olla yksi sukulainen tai sitten hyvä yleislääkäri, joka pitää huolen, että kokonaisuus huomioidaan. No eihän tuokaan usein toimi, mutta olisin silti nostamassa rimaa korkeammalla. Erityisesti vanhusten kohdalla, kuten lastensuojelussa, tulisi huomioida samalla koko perhe. Saman pöydän ympärillä pähkäiltäisiin, miten hoidettava pärjää, mutta myös huomattaisiin, miten hoitaja jaksaa taakkansa alla.

Uskon, että monen omaishoitajan suurin ongelma on se, että omat vaivat jäävät hoitamatta, kun huoli toisesta on suurempi, Usein voi olla, että perheen talouden syö ne vakavammin sairaan hoidot. Välillä kun täytyy käydä ensiavussa, välillä tsekkauksissa ja välillä yleislääkärissä. Yllättävän suuren loven tekevät peruseläkeläisen rahapussiin nuo yksittäiset julkisen terveydenhuollon menot. Kuka silloin huolehtii hoidettavan terveydestä? Tytär tietty.

Ehdotus siis: Otetaan hoitoon perheyksiköt. Unohdetaan yksilöt!